Vizsla Draadhaar

Kennel

Get Adobe Flash player

Jachtpagina

In het land zijn verschillende trainingsgroepen actief, waar een jachttraining gevolgd kan worden. Meestal is dit "onder de vlag" van de KNJV (http://www.knjv.nl/). De Vizsla Vereniging (www.magyar-vizsla.nl) verzorgt ook geregeld allerlei trainingen op verschillende niveaus. Uiteraard zijn deze toegespitst op de rasspecifieke kenmerken van de Vizsla. Deze eigenschappen vragen om een consequente, maar niet al te harde aanpak van de hond. De Vizsla is een staande hond, wat wil zeggen een allround jachthond. Dit betekent dat hij ook ingezet kan worden voor het veldwerk. Dit betreft een geheel andere discipline dan het apporteerwerk. De Vizslavereniging geeft ook hierin trainingen (zie 'links').

 

Het veldwerk betreft het werk vóór het schot. De hond spoort het wild op en wijst dit aan (het zogenoemde 'voorstaan'). De hond moet vervolgens wachten tot de voorjager dichtbij is. Dan krijgt hij het commando om aan te trekken (het wild dichter te benaderen) totdat het wild wordt opgestoten (opvliegt). Op dat moment zou een jager het wild kunnen schieten.

Het apporteerwerk betreft zogezegd het werk na het schot (van het geweer van de jager). De hond haalt het geschoten wild binnen en geeft dit af aan de voorjager (het baasje).

Het feit dat de Vizsla een allrounder is, maakt hem veelzijdig inzetbaar. Zijn vriendelijke en meegaande karakter zorgen voor een plezierige samenwerking tussen baas (voorjager) en hond.

 

Het jachtwerk is erg leuk om te doen. Uiteraard heeft niet iedereen dezelfde interesse. Ook G&G (gedrag en gehoorzaamheid (info bij plaatselijk hondenschool)), behendigheid en bijvoorbeeld flyball kan leuk zijn om met een (jacht)hond te doen. Het belangrijkste is dat beiden er plezier aan beleven. Het ondernemen van wat dan ook is voor de hond erg fijn, omdat er (nog meer) interactie ontstaat tussen baas en hond. Probeer eens wat uit (de Vizsladag is hier een uitgelezen gelegenheid voor).

Wij hopen u eens tegen te komen bij de activiteiten van de verschillende verenigingen die zich met hondenactiviteiten bezig houden!